TEST-İNCELEME

Hidrojenli Renault Master’ın Müşteri Teslimatları Başladı

Renault ve Plug Power ortaklığıyla kurulan HYVIA, hidrojenli Renault Master Van H2-TECH teslimatlarına hidrojen ekosistemi desteğiyle başladı.

Renault Grubu ve Amerikalı hidrojen sistemleri üreticisi Plug Power tarafından yaklaşık 2 yıl önce hidrojen yakıtlı ticari araçlar geliştirmek üzere kurulan HYVIA, çok genç bir şirket olmasına rağmen müşteri teslimatlarına başladı. 

2009 yılında Avrupa’da elektrikli araç satışına ilk başlayan üretici olan Renault ile 20 yıldır 60 bin adetin üzerinde yakıt hücreli forklift üretimi yapan ABD merkezli Plug Power Renault’un büyün van Master üzerinde geliştirilen hidrojen yakıt hücreli ve PHEV modelinin yanı sıra  eksiksiz bir ekosistem de sunmayı hedefliyor. 
 
Hidrojenle çalışan hafif ticari araçlardan başlayan çözümler, yakıt ikmali, bakım ve finansman çözümlerinin yanı sıra yakıt hücreleri veya düşük karbonlu elektroliz yoluyla hidrojen üretimine kadar gidiyor. 

Henüz dünyanın en gelişmiş otomotiv pazarı Avrupa’da bile altyapı eksikliğinin yoğun olarak hissedildiği hidrojen teknolojisinde öncü üreticilerinden bir olmayı hedefleyen HYVIA, 2. Yılında 130 çalışana ve satılmaya başlanan ticari araçlarıyla cesur hamleler yapıyor. 

Müşterilerinin işyerleri için dolum istasyonu ve hidrojen dağıtım ağlarıyla işbirliklerini de hizmet paketine alan HYVIA satış ve satış sonrasında Renault’un gücünü kullanmayı hedeflerken halihazırda Renault Pro ile müşterilerine satış sonrası desteği sunmaya başlamış bile.

Renault Master üzerinde üretilen hidrojen yakıt hücreli  yakıtlı ticari araçlar, 2023 yılının başında homologasyon sürecini tamamlayarak Fransa ve Hollanda’da müşterileri tarafından kullanılmaya başlandı.


  
400 kilometrelik hidrojen-batarya menzili
5 dakikalık yakıt ikmali süresiyle 300 kilometresi hidrojen yakıtla 100 kilometresi ile bataryadan gelen güçle 400 kilometrelik menzil sunan araç işletmelerin ve sıfır emisyonlu bir araçla operasyonel verimliliklerini sürdürmelerine katkıda bulunuyor. 

Yakıt hücresi ve hidrojen tankları test ettiğimiz modelde aracın tavanına yerleştirilmiş ancak Renault Master’ın yeni jenerasyonuyla birlikte gelecek modellerde bu modüllerin yerinin de değişebileceği kaydedildi. 

12 m3yükleme hacmi ve 1080 kg taşıma kapasitesi
Renault Master Van H2-TECH, aynı elektrikli Master ile benzer yük hacmi ve taşıma kapasitesine sahip. 12 metreküp yükleme hacmine ve 1080 kilogram taşıma kapasitesine sahip olan araçtaki yakıt hücresi ve komponentleri yaklaşık 230 kilogram.
Renault Master Van H2-TECH'in "Dual Power" mimarisinde hidrojen yakıtı enerjiye çeviren yakıt hücresi 30kW kapasiteye sahip. Araçta özellikle hidrojen altyapısının yetersiz olduğu zaman büyük görev alabilecek 33kWh batarya 100 km menzil sunuyor ve 7,4 kW kapasiteli AC bir şarjla yaklaşık 4 saatte tam olarak doldurulabiliyor. 

Her biri 1,6 kg hidrojen depolayabilen toplam 6,4 kilogramlık 4 tank aracın tavanında olsa da aracın yükleme alanında hala 1,80 metrelik bir yüksekli sunuluyor. 

Test sürüşünden notlar
Paris çevresinde test etme şansı bulduğumuz hidrojenli Renault Master Van H2-TECH, geçtiğimiz yıl tanıtılan elektrikli Master ile benzer sürüş dinamiklerine sahip. Elektrikli sürüşün sessizliği ve anında sahip olunan tork gücüyle birlikte şehir içi görevlerde başarılı bir performans sunan araç, ilk hareketine bataryadan aldığı güçle elektrikli olarak başlıyor. 
Bataryanın doluluk oranının yüzde 80’nin altına düşmesiyle ise güç hidrojenden gelmeye başlıyor ve sürüş sırasında fren ve aracın ataletinden aldığı enerjiyle bataryanın belli bir orana kadar dolmasına yardımcı oluyor. 
Fransa’daki emniyet kurallarına göre hızının 90 kilometreyle sınırlandırılmış olması otoyol kullanımlarında sınırlayıcı olsa da 76 beygir gücündeki ve bu büyüklükteki bir aracın emniyetli kullanımı için yeterli bir hız. 
İçten yanmalı ve elektrikli rakiplerine göre limitli sürüş destek ve güvenlik ve bağlanabilirlik imkanları sunan Renault Master Van H2-TECH, çok yakında küresel lansmanı yapılacak olan tamamen yeni nesliyle birlikte sınıfının en güncel araçlarından biri olarak yerini beklenenden daha hızlı güçlendirebilir. 

Geleceğe hazırlanmak
Henüz üretim adetlerinin düşük olmasıyla pahalı bir ilk yatırım maliyeti gerektiren hidrojenli araçlar için farklı Avrupa ülkelerinde farklı oranlarda uygulanan teşviklerle zaman içinde araçların daha fazla kullanıcıya ulaşabileceği kaydediliyor. Şu anda Avrupa’da kilogram fiyatları 8-20 Euro arasında değişen hidrojen fiyatlarının da daha fazla yatırımcıyla birlikte ucuzlaması beklenirken günümüz şartlarında çok ekonomik olmadığını da belirtmek gerek. 
Ancak HYVIA bugün, Renault’un geçmişte elektrikli binek ve ticari araçlarda sahip çıktığı öncülük pozisyonunu hidrojende de gerçekleştirerek geleceğin teknolojilerinden biri olarak görülen bu sistemlerde -henüz Pazar olgun olmasa da- uzmanlık kazanmayı amaçlıyor.