İlk nesli 1993 yılında tanıtılan Opel Combo, 2021 yılında ikinci nesliyle yollara çıktı ve bu nesil Türkiye’de hem KOBİ hem de bireysel kullanıcıların ilgisiyle büyük satış adetlerine ulaştı. 2011 yılının son aylarında FIAT Doblo platformunda Bursa’da Tofaş fabirkasında üretilerek yerli modeller arasında katılan Doblo, Opel’in PSA Grubu’na katılmasıyla birlikte 2017’de o dönem Peugeot Partner ve Citroen Berlingo ile birlikte İspanya Vigo’da üretilmeye başlandı.
Daha dinamik tasarım
Yeni Opel binek modellerinin karakteristik yüzü olan Vizör, Combo’da da ön ızgara, farlar ve tampondaki modern dokunuşlarla aracın ön tasarımının merkezinde yer alıyor ve aracn yuvarlak hatlarını keskinleştirerek daha atik bir görünüm sağlamış.
Yenilenen Combo’nun kabininde ise değişim tasarım olarak neredeyse sabit kalırken; dijital gösterge, yeni 10 inçlik, yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran ve daha fazla fonksiyon tuşunun eklendiği daha büyük tasarımlı yeni direksiyonla teknolojik yenilikler öne çıkmış.
Matrix LED farlar
Ortak platform ticari araçlarında donanım ve teknik özellikler doğal olarak benzerlikler olurken Opel, ilk olarak donanımlı binek araçlarında kullanmaya başladığı Intelli-Lux LED Matrix farları, Stellantis çatısı altındaki kardeşlerinden farklı olarak sadece Combo’da yer alıyor.
1 haftalık Opel Combo test sürüşlerinin gece yolculuklarında bu farlar özellikle şehirlerarası karanlık yollarda donanımlı premium binek araçları aratmayan bir görüş ve konfor sundu. Ön farlardan çıkan ışık huzmesinin uzunluğunu ve dağılımını sürekli olarak ayarlayan sistem diğer yol kullanıcılarını da düşünerek otomatik olarak uzunları kapatırken, gece karşıdan araç gelmediğinde LED’leri otomatik olarak tekrar açıyor.
Verimli ve güçlü motor
Combo’nun en üst donanım seviyesindeki Ultimate test aracımız daha önceki motor seçeneği arasında yer alan güçlü ve verimli 130 HP güç ve 300 Nm tork sunan dizel sahip ve 8 ileri tam otomatik şanzımanla iyi bir şekilde eşleşerek sınıfının en güçlü araçlarından biri olarak hiçbir yol koşulunda yetersiz kalmadı.
Yaklaşık 1,400 km yol yaptığımız test aracımızın karma yakıt tüketimi ise 100 kilometrede otatalama 5,8 litre olarak gerçekleşti. Şehirler arası yolda sakin kullanımda ortalama tüketimi 5 litrenin altına çok kolay bir şekilde indirebiliyorsunuz. Opel Combo ile klimanın her zaman açık olduğu sürüşlerimizde ise İstanbul’da şehir içi kullanımında 6,7 litre seviyelerinde bir tüketim gerçekleştirdik.
Konfor ve teknoloji
Yılın neredeyse en sıcak günlerinde ve ülkemizin daha da sıcak olan bölgelerine yaptığımız yolculukta karartılmış camlı bagaj kapısı, karartılmış solar korumalı arka camlar, çift bölgeli otomatik klimanın ve arka sıra klima kontrollerinin da kabin içi konforda yardımı oldu.
Aracımızda bulunan saklama bölmeli panoramik cam tavan, açılabilir camlı bagaj kapısı ve bagajın üst kısmında bulunan sofistike kapaklı saklama alanı özellikle uzun seyahatleri ve keyif gezilerinde araçta öne çıkan özellikler olarak artı not alırken, arka koltukların dik pozisyonlarından dolayı arzu edilen konfor seviyesinden uzak olduğunu belirtmek lazım. Aracımızn bagajı, arka koltuklar yatırılmadan 877 litrelik bir hacimle pek çok aile ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip. Bagajı yolcu bölümünden ayıran metal separatörlerin çıkarılmasıyla bu alanın hacmini katlayabiliyorsunuz.
Ticari araçlarda bulunması gereken bol ve kullanışlı saklama alanları konusunda cömert olan Opel Combo test aracımızın donanımları arasında kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto’yu da destekleyen 10 inçlik ekran, kablosuz şarj ünitesi, otomatik vitese özel e-Toggle, ısıtmalı düz tabalı suni deri direksiyon simidi ve 10 inçlik renkli dijital sürücü bilgi ekranı, arka, ön ve yan park sensörleri, kör nokta uyarı sistemi ve 180° panoramik dijital geri görüş kamerası yer alıyordu.
Yeni Combo’nun asistan ve güvenlik sistemleri arasında ise hız limitleyici ve hız sabitleyici, şerit koruma özellikli aktif şerit takip sistemi, yaya tanıma özelliği ile aktif acil frenleme sistemi ve sürücü yorgunluk tespit sistemi yer alırken Adaptif Cruise Control’ün de zaman zaman eksikliğini hissettik.
Oturma pozisyonu ve sürüş dinamikleriyle bir SUV konforu sunan Opel Combo, iyi bir yol tutuşuyla birlikte hafif bozuk yollarda iyi bir sönümleme ile iyi bir ses ve titreşim yalıtımına sahip.