YEŞİL ARAÇLAR

Mercedes IAA’da Elektrikli Uzun Yol Çekicisini Tanıtacak

Mercedes Benz Trucks, Eylül'de Almanya’da düzenlenecek Hannover Fuarı’nda uzun yol taşımacılığı için geliştirdiği elektrikli eActros LongHaul modelini tanıtacak.

Binekten hafif ticariye kadar bütün otomotiv şirketleri alternatif yakıtlı araçlar geliştirmeye hız vermiş durumdalar. Henüz geçen seneye kadar elektrikli kamyonların sadece atık toplama veya dağıtım gibi kentsel hizmetler için uygun olduğu görüşü hakim iken endüstrinin dev oyuncuları tarafından piyasaya sunulan veya sunulacak olan elektrikli araçlarla bu düşüncenin sanılandan erken yıkılması bekleniyor.

Mercedes-Benz Trucks, eActros LongHaul konsept prototipinin ilk tanıtım görüntülerini yayınladı ve araçla ilgili planlanan diğer teknik özellikleri açıkladı. Kısa mesafeli taşımacılık hizmetleri için araçlarını daha önce tanıtan Mercedes Benz Trucks, Hannover’da düzenlenecek IAA fuarında batarya elektrikli uzun mesafe çekicisi eActros LongHaul’u tanıtacak. İlk olarak 2020 yılında duyurulan bu 40 tonluk aracın, seri üretim tasarım temasıyla sergileneceği kaydediliyor. Test filosunun da bir parçası olan bu çekici üretime yakın diğer prototiplerle birlikte gerçek koşullarda test için müşterilerin kullanımına sunulacak.

Araçla ilgili açıklamada bulunan Mercedes Benz Trucks CEO’su Karin Radström ağır uzun yol taşımacılığının elektrifikasyonunun, CO2 nötrlüğüne giden yolda bir sonraki kilometre taşı olduğunu söyleyerek bu aracın müşterilere ekonomik olarak uygun olmasını planladıklarını da vurguladı.

Mercedes-Benz Trucks, Avrupa'da CO2 içermeyen yeni araçların oranını 2030 yılına kadar yüzde 50'nin üzerine çıkarma hedefi bulunuyor.

500 kilometre menzil

2024 yılında hazır olması beklenen uzun mesafe eActros’ın tek bir şarj dolumuyla yaklaşık 500 kilometre menzile sahip olması bekleniyor.

Mercedes-Benz Trucks, eActros LongHaul'da bataryasında, lityum-demir fosfat hücre teknolojisini (LFP) kullanacağını da açıkladı. Uzun bir hizmet ömrü ve daha fazla kullanılabilir enerji sağlayan batarya, yaklaşık bir megavat çıkışlı bir şarj istasyonunda 30 dakikadan daha kısa bir sürede yüzde 20'den yüzde 80'e şarj edilebiliyor. Megawatt şarj ile birlikte tek şarjla daha uzun menzil sağlanacağı kaydedilirken dengeli bir aktarma organı ile de daha iyi sürüş deneyimi sunulacağı vurgulanıyor.

Uzun yol yük taşımasında elektrikli operasyon mümkün mü?

Mercedes Benz Trucks yaptığı açıklamada nakliyecilerin operasyonel uygulamalarında uzun mesafeli nakliye uygulamalarının genelinin eActros LongHaul'un tek bir şarjla mümkün kıldığı yaklaşık 500 km'nin ötesinde bir menzil gerektirmediğini kaydediyor. Ayrıca kamyon sürücülerinin sürüş sürelerine ilişkin yasal kısıtlamalar, duruma bağlı olarak daha uzun menzil ihtiyacını sınırlandırıyor. Örneğin, AB'deki kamyon sürücüleri, maksimum 4,5 saatlik sürüşün ardından minimum 45 dakikalık bir mola vermek zorundalar. Bu süre içinde kalan rota için araç yeniden şarj edilebilir. Bu nedenle eActros LongHaul’un uygun mesafeler ve ücretlendirme seçenekleriyle planlanabilen güzergahlarda düzenli olarak kullanıldığında taşımacılık şirketleri doğru seçim olacağına vurgu yapılıyor.

Megawatlık şarj istasyonları

Geçtiğimiz aylarda Daimler Truck, TRATON GROUP ve Volvo Group, uzun mesafe taşımacılığı için bir ortak girişim kurmak amacıyla bir anlaşma imzaladılar. Bu anlaşma Avrupa'da batarya elektrikli ağır hizmet uzun yol kamyonları ve otobüsleri için kamuya açık yüksek performanslı bir şarj ağının kurulmasını ve işletilmesini sağlamak için imzalanmıştı. Bu üç tarafın şarj ağının markadan bağımsız olarak Avrupa'daki filo operatörlerine açık olmasını temel alıyor.

Ayrıca Daimler Truck, “Uzun mesafe kamyon taşımacılığında yüksek performanslı şarj” (HoLa) projesine de katılıyor. Alman Otomotiv Birliği-VDA'nın himayesindeki projenin elektrikli uzun mesafeli kamyon taşımacılığı için seçilmiş yüksek performanslı bir şarj altyapısının planlanması, kurulumu ve işletilmesini amaçlıyor.