Yaklaşık  5 yıl önce Detroit’te fuarda konsept aracı olarak tanıtılan Volkswagen ID. Buzz, o kadar sevildi ki gerçek yollara çıkan ender modellerden biri oldu. Volkswagen’in 1950 yılında ilk defa yola çıkan efsanevi ticari aracı T1- Bulli’den izler taşıyan ID. Buzz, aynı T1 gibi arkadan çekişli olarak yollara çıkıyor. Aracın V şekilli kaputu, kısa ön ve arka sarkıntılarıyla da bu temel benzerlikler devam ederken markanın en duygusal aracı tanımlamasıyla geçmişe yapılan göndermeler devam ediyor.

Avrupa’da tamamen elektrikli platform üzerinde geliştirilen ve içten yanmalı güç seçeneğini tarihin sayfalarında bırakan ilk modern hafif ticari araç modeli olarak özel bir yere de sahip olan Volkswagen ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo’nun ilk test sürüşü Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirildi.

Autoticari.com olarak yer aldığımız basın etkinliği ve test sürüşünde pazara sunulmaya başlanan araçla ilgili pek çok detaya da Volkswagen ve Volkswagen Ticari Araçlar uzmanlarıyla birlikte ulaştık.  

425 km menzil-30 dakikada yüzde 80 şarj

ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo olarak MPV ve van olarak iki versiyonlu olarak yollara çıkan araç, 425 kilometreye kadar menzil sunarken 170 kW’ya kadar hızlı şarj özelliğiyle yarım saat gibi kısa bir sürede yüzde 5’ten yüzde 80’e kadar şarj edilebiliyor.  ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo, 11 kW kullanan ev veya halka açık şarj AC istasyonlarından da şarj edilebiliyor ve 0’dan yüzde 100 doluluk oranına 7,5 saatte ulaşıyor.

Elektrikli güç-akıllı araç

Aerodinamik gövdenin kısa sarkmaları (sürtünme katsayısı: cd 0.29) araca çevik sürüş özellikleri kazandırırken aracın 150 kW (204 PS) gücündeki elektrikli motoru ve 310 Nm’lik maksimum torku kendini hızlı bir tepkiyle hissettirebiliyor. Orijinal T1 Bulli'de olduğu gibi arkadan çekiş sistemi direksiyonu tahrik sisteminden kaynaklanabilecek etkilerden özgür bırakarak sürüş pratikliğini artıyor. Aracın tabanına homojen bir şekilde yerleştirilmiş batarya modülleri aracın ağırlık merkezini aşağı çekerken yüksek gövdeye rağmen sallanmayı minimum seviyeye indiriyor.

ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo’da kullanılan yeni sürücü destek sistemleri ve yazılım da aracı sürücüyle etkileşimi yeni bir boyuta getirmeyi amaçladığı verilen bilgiler arasında. Kendinden önceki araçların kullandığı verileri işleyerek yoldaki şeritlerin son bulması halinde araca destek veren şerit takip sistemi ve hafıza fonksiyonlu otomatik park etme sistemlerinin yanı sıra çevredeki tehlikelere karşı sürücüyü uyaran ve yaya ve bisiklet sürücülerini fark eden sistemlerle uyumlu otonom acil frenleme sistemi araçta öne çıkan sistemler arasında yer alıyor. Yazılım güncellemesi ise aracın servis noktasına gitmeden otomatik olarak yapılıyor.

Beş kişilik binek bir MPV olarak ID. Buzz, hem aile hem de iş kullanımı için tasarlanmış alan ve koltuk yapısıyla dikkat çekiyor. Sürücü ve ön koltukta oturan yolcu için ayarlanabilir kolçaklı bağımsız koltuklar yer alıyor. Arkada yer alan üçlü koltuk yapısı ise 40:60 oranında katlanabiliyor ve sırtlıkları yatırılabiliyor. Ekstra diz mesafesi veya ihtiyaca göre ek bagaj alanı yaratmak için koltuklar bacak alanı yönünde 150 mm kadar hareket ettirilebiliyor. ID. Buzz’da iki sürgülü kapı standart olarak sunuluyor Araç, beş kişi otururken bile 1.121 litrelik bagaj alanı sunarken, ikinci koltuk sırasının katlanmasıyla bu hacim 2.205 litreye kadar çıkabiliyor. Zemine düz bir şekilde yerleştirilen batarya üniteleri ve arka aksta yer alan elektrikli motor sayesinde ID. Buzz, içten yanmalı motorlu bir araçtan daha fazla hacim sunabiliyor.

Sürdürülebilir malzemeler

Aracın kabininde kullanılan malzeme sadece tasarım olarak değil malzeme yapısı olarak da dikkat çekiyor. Farklı bir dokuya sahip plastik malzemelerin yanı sıra hiçbir gerçek derinin kullanılmadığı aracın direksiyonun dışında aracın koltuklarında, zemininde ve tavan malzemelerinde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanıldığı ve aracın karbon nötr olarak üretildiği de kaydediliyor.

3,9 metreküp hacim- 648 kg taşıma kapasitesi

ID. Buzz Cargo ise kabinde sürücü için tekli, yolcular için çiftli olmak üzere 3 kişilik koltukla standart olarak sunuluyor. Daha konforlu yolculuklar için ise isteğe bağlı olarak tek kişilik koltuk seçeneği de yer alıyor. Koltukların arkasında yer alan separatör ise isteğe bağlı olarak açılabilir olarak alınabiliyor. Yük alanı kapasitesi iki Europaletin sığmasına izin veren 3,900 litrelik hacme sahip olan ID. Buzz Cargo’nun yük alanında zemin ve duvarlarda yük sabitlemesi için kullanılan halkalar bulunuyor. Sınıfının en iyi menzillerinden birini sunan aracın boş ağırlığının yüksek olması ise içten yanmalı rakiplerine göre kilogram bazında yük kapasitesinin nispeten düşük olmasına sebep olmuş. Şu an için 648 kilogramlık maksimum yük kapasitesinin yakın gelecekteki farklı batarya opsiyonlarıyla birlikte bir miktar daha artabileceği de aldığımız bilgiler arasında.

Aracın ölçüleri

Hem binek hem de van versiyonu 4,712 mm uzunlukta olan ID. Buzz, aynalar hariç 1,985 mm genişliğe sahip. İki versiyonda da 1.989 mm aks aralığına sahip olan aracın yan kayar kapıları 757 x 1,162 mm arka kapısı ise 1,275 x 1,096 mm ölçülerinde.  ID. Buzz bagajında çamurluk davlumbazları arasındaki genişlik 1,204 mm ID. Buzz Cargo’da ise biraz daha geniş: 1,230 mm.

Binek versiyonda yük alanı yüksekliği 1,180 mm. yük alanı yüksekliği ise 1,279 mm. ID. Buzz Cargo’nun boş ağırlığı 2,352 kg ve 3 tonluk maksimum ağırlığa sahip olması gereken araç 648 kg taşıma kapasitesi sunuyor. ID. Buzz ise 2,471 kg ağırlığa sahip ve 529 kg maksimum taşıma kapasitesi sunuyor.

ID. Buzz test sürüşünden notlar:

Doğuştan yüzde 100 elektrikli  olan ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo, yakından gördüğünüz ilk andan itibaren otomotiv dünyasının geleceğinin ilk defa bu kadar büyük bir dönüşümün kıyısında olduğunu hissettiren bir model. Daha önce içten yanmalı motorlu araçlardan dönüştürülmüş elektrikli modellerden kolay bir şekilde ayrılan ID. Buzz tabanının yaklaşık 10 cm kadar yüksek olduğunu bunun da zemindeki batarya modüllerinden kaynaklandığı fark ediliyor.

Aracın içine girdiğiniz anda bu his daha da güçleniyor. Mobil cihazlar için farklı USB-C girişleriyle ve kullanışlı saklama alanlarıyla donatılan ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo geleneksel Volkswagen modellerindeki kontrol tuşlarındaki “her şey olması gereken yerde” anlayışının devam ettiğini görüyoruz. 

Direksiyonun sağ alt tarafına yerleştirilmiş kısa vites kolu eksenli bir hareketle çalışıyor ve pek çok elektrikli modelde olduğu gibi daha fazla enerji geri toplamayı sağlayan B fonksiyonu da bu kol üzerinde yer alıyor. Geleneksel araçlardan ayrılan bir şekilde gömme olmayan kokpit gösterge ekranını merkezdeki 10 inçlik dokunmatik bir bilgi-eğlence ekranı destekliyor.

Yüksek sürüş pozisyonu iyi bir görüş hakimiyeti sağlarken merkeze çekilmiş  ağırlık ve arkadan çekişli sistemle yüksek hızlarda dahi güvenli ve keyifli bir sürüşü garantiliyor. Araç hareket ettiği andan itibaren gaz pedalında hissedilen tork değeri ve yüksek motor gücü ivmelenmeyi rahat bir şekilde sağlıyor. 0’dan 100 kilometreye 10,2 saniyede çıkan ID. Buzz’ın hızı saatte otoyol koşullarında da sürücüsünü kısıtlamayacak şekilde 145 km ile sınırlandırılmış. Aracın T 6.1 (Transporter, Multivan) ile neredeyse aynı olan boyutlarına rağmen 11,1 metrelik dönüş çapı ise aracın sıkışık alanlardaki hareketlerini kolaylaştırıyor.

Elektrik tüketimi

Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı

Kopenhag içinde yüzde 87 dolu şarjla ve 426 km menzil gösteren şekilde başladığım ilk test sürüşünde 27 kilometrelik sürüşü 14,5 kWh’lık bir tüketimle tamamlarken batarya doluluk oranı yüzde 82’ye düşmüştü ve hala 410 kilometrelik menzil sunuyordu. Bu ilk testin sıkı trafik kurallarıyla ünlü Danimarka’da olması ve ekonomik bir sürüşte batarya performansını deneme amaçlı yaptığım için neredeyse rekor seviyede bir tüketimle tamamladım.

Otoyola çıkarak yaptığım diğer test sürüşünde hız sınırları dahilinde zaman zaman limitleri zorladığım ve frenden enerji beslemesini oldukça az yaptığım test sürüşünde ise 22,2 kWh’lık bir tüketim gerçekleşti. Bu değer bir önceki değere göre çok gibi görünse de ID. Buzz fabrika değerleri içinde (22.2 -20.4 kWh / 100 km) yer alıyor.