TEST-İNCELEME

Yeniden Doğan Renault Express Pratiklik ve Ekonomi Vaat Ediyor

Renault’un hafif ticaride ürün gamını ekonomik seçeneklerle genişleten modellerinden Express Combi’yi inceledik.

2022 Uluslararası Yılın Ticari Aracı (IVOTY) Ödülünü alan Renault Kangoo şimdilik ülkemize gelmiyor ancak onun ekonomik kardeşi olarak karşımıza çıkan Renault Express Combi ve Express Van 2021’in son aylarında bayilerde yerini aldı. Kangoo’nun 1997 yılında piyasaya sunulmadan önceki markanın küçük panelvanı olarak tanınan ve 2000’li yılların başına kadar üretilen Renault Express, yeniden hafif ticari araç pazarına girmiş oldu.

Dacia’nın küçük vanı Dokker’ın yerini Renault ismiyle doldurması beklenen Express Combi modelini autoticari.com olarak inceledik. Artan satın alma maliyetlerine karşı optimum donanım ve bunu destekleyen fiyatlarla satışa sunulan Express Combi, aslında dış tasarımda ödüllü Renault Kangoo’dan izler taşısa da iki model gerek üretildiği platform ve üretim yerleri, gerekse de iç tasarım ve sundukları teknolojilerle birbirinden oldukça farklılaşarak daha çok Dokker’a yaklaşıyor. Tasarımda ise aracın özellikle önden görünüşü Kangoo’ya benzerken profil ve arka tasarımında ise yine Dokker’ı anımsayabilirsiniz.

Ekonomik ve konforlu sürüş

Demir mavi renge sahip Express Combi test aracımız 1.5 dCi 95 bg dizel motora ve 6 vitesli şanzımana sahip. Renault’un ülkemizde de yakından bilinen tasarruflu dizel motoru, emisyon değerlerini düşüren SCR teknolojisi ve Adblue deposuyla sunuluyor. Motor gerek boş araçla gerekse de yüklü kullanımlarda sürücüsüne istediğini rahatlıkla verebiliyor. Ara hızlanmalarda iyi bir performans sergileyen dört kişilik test aracımız agresif olmayan bir sürüşle ortalama 50 km hızla karma bir güzergahta 5 litrelik bir tüketim sundu. Fabrika verilerine göre 4.4 lt/100 km olarak verilen ortalama yakıt tüketimine oldukça yakın bir değer. Otoyolda yük olmadan panelvanlar için izin verilen 110 km hızı 2000 devrin biraz altında rahatlıkla seyreden test aracımızın yakıt tüketimi rakiplerine göre modeli avantajlı hale getiriyor. Yine 162 kilometre olarak verilen maksimum hıza da yüksüzken zorlanmadan ulaşabiliyor. Sadece aşağı ve yukarı olarak ayarlanabilen elektrik destekli direksiyonu oldukça hafif olan Express Combi, limitleri aştığınızda dahi istikrarlı bir sürüş hissi veriyor.

Araç sürücüsüne yüksek oturma pozisyonuyla açık bir görüş sağlarken her ne kadar yapısı gereği yormasa da yükseklik ayarlı koltuğun en alçak pozisyonda bile biraz yüksek kalması ideal pozisyonu yakalamayı biraz zorlaştırıyor. Otomatik yanan farlar ve sileceklere sahip aracımızdaki büyük yan aynalar rahat ve kapsamlı bir geri görüş sağlıyor. Aracın direksiyonu hafif ancak pozisyon ayarları sadece aşağı ve yukarı olarak yapılabilmesi aşağı konumlandırılmış vites kolu rahat sürüş pozisyonu bulmayı biraz zorlaştırabiliyor.

Yol tutuşu ve çevikliğini ticari sınıfta bir araç için oldukça sessiz ve titreşimsiz bir sürüşle destekleyen Express Combi, aracın arka koltuğunda seyahat eden yolcular için de cömert baş mesafesi ve yeterli diz mesafesi sunarken süspansiyon konforuyla viraj ve sıkça karşılaştığımız kasislerde fazla savurmadan bir seyahat sağlıyor. Dört kişilik araçta arka sırada kapı kenarlarındaki oturma alanları sabitleyici lastiği bulunan bir tepsi benzeri parçayla ayrılmış. Aracın iki tarafta da bulunan geniş arka kayar kapıları sorunsuz iniş biniş sağlıyor.

Sade tasarım bol saklama alanı

Sade ve yatay bir iç tasarıma sahip olan Renault Express Combi’nin iç tasarımında markanın bazı binek modellerinden izler görmek mümkün. Ticari araç geleneği olan sert plastik kullanılmasına rağmen araçtaki kalite algısı oldukça iyi. Manüel klima ayar düğmelerinin altında farklı malzemelerin saklanması için iki katlı alanlar ve bardak-şişe alanları kullanışlı. Ön konsol üzerinde biri kapalı olmak üzere 3 farklı saklama alanına ek olarak ön koltukların üzerinde kalan geniş saklama alanı da günlük kullanımda pratiklik sağlayacaktır. Ön ve arka kapı içlerindeki saklama alanları da cömert hacimler sunuyor.

Güncel ihtiyaçlara çözüm olarak birden fazla USB ve şarj soketleri bulunan Express Combi’de 4 hoparlör ile 8 inçlik renkli dokunmatik ekranlı Renault EASY LINK bilgi-eğlence sistemi, Apple CarPlay sunuyor. Ancak pek çok sürünün kullandığı telefon sistemi olan Android Auto bağlantısı araçta yer almıyor.

Yükleme alanıyla iddialı

Yeni Express Combi 800 litre bagaj hacmi sunuyor. Bu hacim aracını hem iş hem de bireysel olarak kullanan özellikle esnaf ve ustalar için yeterli olacaktır. Arka koltuk sırtlığına kadar 1.189 mm minimum bagaj zemini uzunluğu aracı sınıfında iddialıyken düşük yükleme eşiği de sunuyor. Arka koltuklar tek parça halinde tamamen katlanarak ve separatör çıkarılarak 3000 litreye uzanan ek kargo alanı sağlasa da biz bu özelliği kullanmadan aracın yükleme alanına hem hacimli hem de ağır sayılabilecek bir yükleme yaparak 200 kilogramın üzerinde kutulu boya ve takım çantaları gibi malzeme yükledik. Bu malzemelerle ve sürücü +2 yolcuyla birlikte yaklaşık 450 kilogram ağırlıkla yaptığımız sürüşlerde araç performansı tatminkar sonuçlar verdi. Dört adet kancalı yük alanının özel bir plastik malzemeyle kaplanmış olması da önemli bir detay. Yüklemeler sırasında standart olarak sunulan 180 derece açılabilen yan kapılar büyük kolaylık sağladı.

Mecburi kar performansı

Test aracımızla çoğu soğuk ve karlı hava şartlarında gerçekleştirdiğimiz sürüşün bir bölümünü de dağlık ve engebeli bir arazide gerçekleştirdik. Asfalt dışına çok az çıkmış olsak da iyi bir kış lastiği takımının da desteğiyle kıvrımlı bozuk yolların hakim olduğu güzergahımızda aracın gerek tırmanma gerekse frenleme performansını tatmin edici bulduk.